Hlavní stránka Pro novináře Přijďte se dotknout Měsíce

Přijďte se dotknout Měsíce

9.12.2013 | autor: Veronika Hrubešová

Jedinečná internetová prezentace největší výstavy minerálů ve střední Evropě na ploše téměř 1300 m2. To je web, který za pouhé čtyři týdny vybudovala internetová agentura NETservis s.r.o. pro výstavu, muzeum a obchod s minerály Mineralia.cz společnosti Mineralia Czech Republic, s.r.o.

Nový web si klient objednal v souvislosti s otevřením výstavy v nově zrekonstruovaných prostorách v Havlíčkově ulici v centru Prahy. Web je kompletně postavený na nejnovější verzi redakčního systému WebRedakce. NETservis s.r.o. v současné době ještě realizuje 360° fotografie nejzajímavějších kamenů, kterých by mělo být na finální verzi stránek několik desítek, chystá se také virtuální prohlídka nových prostor výstavy.

V expozici Mineralie je k vidění obrovské množství kamenů všech tvarů, velikostí a barev. K největším dominantám patří obrovská, více než tunová křišťálová koule v ceně 1,25 milionu Kč. V obchodě jsou zastoupeny kameny ve všech cenových relacích, stejně jako ručně vyráběné šperky z nich. Zákazníkům je k dispozici i útulná kavárna se stoly ze zkamenělého dřeva.

Mezi největší cenností sbírky patří vůbec poprvé vystavený půlkilový měsíční meteorit, nalezený v oblasti Sahary. Hodnota meteoritu se odhaduje na deset milionů korun. Meteorit je uložen v ochranném skle, které však má v sobě vyříznutý otvor - tak aby návštěvníci měli možnost sáhnout si na Měsíc. Podobných měsíčních kamenů v současné době existuje na světě pouhých 150.

Dalším pokladem výstavy je čeljabinský meteorit, respektive jeho 20 úlomků, z nichž největší vystavený kousek má průměr cca 5 cm a váží 142 g. Cena menších úlomků se pohybuje od 3 do 15 tisíc za kus. Čeljabinským meteoritem se označuje těleso, které 15. února 2013 vysokou rychlostí proletělo nad čeljabinskou oblastí a dopadlo do jezera Čerbakul.

Expozice minerálů je v centru Prahy otevřena od začátku listopadu a jeho návštěvnost stále stoupá. I během všedního dne navštíví výstavu přes 150 lidí. V budoucnu bude v přízemí budovy otevřeno také 4D kino, kde se budou promítat dokumenty a zajímavé filmy o minerálech.